Sok levelet kapok nap mint nap, melyben lúgosító receptek után érdeklődnek.
Skype:martonne.bandy.eniko
Most már elérhető nálunk is a megújult Lúgosító füzet, amely mintegy 70 oldalon keresztül tartalmaz ételrecepteket.
A szerző Micsinyei Judit arra törekedett, hogy a régiónkban is elérhető alapanyagokból álló ételeket gyűjtsön egy csokorba. Az ételek egy része Dr. Robert és Shelley Young saját receptjei.
A Lúgosító füzet megrendelhető az alábbi linken és postán utánvétellel tudom küldeni:
Ára: 1200 Ft + postai költség
Ízelítő a füzetből:
Reggeli Zöld ital
1 kelkáposzta
1 fej zellerszár
1 citrom
1 marék spenót levél
1 teáskanál SuperGreens
1 csilipaprika
A kelkáposztát, a zellert és a citromot zöldségcentrifugába tesszük, majd összekeverjük a többi összetevővel és turmixoljuk össze.
Avokádó SuperGreen turmix
1 avokádó
½ uborka
1 koktélparadicsom
1 lime hámozva
2 csésze friss spenót
2 tk SzuperSzója csíra
1 tk SuperGreens
egy kis Stevia
6-8 jégkocka
Az összes hozzávalót turmixoljuk össze, amíg sima, krémes nem lesz. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: Tehetünk hozzá kókusztejet,őrölt gyömbért. A lime helyett lehet beletenni grapefruitot, vagy citromot.
A legfinomabb friss saláta
1 fejes saláta
néhány levél, vagy kb. ½ fej másfajta zöld vagy piros saláta
1 kisebb uborka
4 szem friss paradicsom
1 csomag újhagyma (vagy 1-2 szem lila hagyma)
2 nagyobb piros kaliforniai paprika
2-3 szem retek
3-4 csipet csíra (lucerna, vöröshere,bab vagy vegyes csíra)
3-4 ek extra szűz olíva olaj
2-3 ek tökmag olaj
¼ lime vagy citrom leve
3 csipet só
2-3 ek szezámmag
2 ek tökmag
Vágjuk apróra a zöldségeket, szórjuk rá a sót, a magokat, és locsoljuk meg bőven az olajokkal. Tönköly pászkát fogyaszthatunk mellé, megkenve bio- margarinnal és egy csipet sóval.
Megjegyzés: akár 3-4 -különféle friss zöld salátából is készíthetjük, így még ízletesebb lesz.
Töltött paprika
kb. 6 db nagyobb paprika
1 csésze apróra vágott zöldség (pl.: sárgarépa, karfiol, karalábé, brokkoli, hagyma, cukkini)
2 csésze
barna (vagy basmati )rizs
1/2 csésze darált napraforgómag
vegamix, borsikafű, bazsalikom, majoránna
A vegamixes vízben megfőtt rizst összekeverjük a fűszerekkel, a napraforgómaggal és párolt zöldségekkel, majd ezt beletöltjük a kivájt paprikákba. A paprikákat fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje és megfőzzük. Készíthetünk hozzá paradicsomos levet úgy, hogy 1 csésze sűrített paradicsomhoz teszünk 1 dl vizet, és 1-2 tk köleslisztet, sót, vegamixet, kis bazsalikom-ot, (1-2 db steviát) és hozzáöntjük a forrásban lévő paprikákhoz. (további kölesliszt, vagy víz hozzáadásával sűríthetjük, vagy hígíthatjuk a levét.)
Megjegyzés: Ha nem paradicsomosan készítjük el, csak vízben megfőzzük a paprikákat, akkor kiváló öntet hozzá a sárgarépaszósz (kockára vágott, megpárolt sárgarépát curryvel, gyömbérrel és kevés citromlével összeturmixolunk)
Lencsefasírt szójavirslis kelkáposzta raguval
1 kg kelkáposzta
240 g lencse
240 g szójavirsli
2-3 szem vöröshagyma
barnarizs-liszt
fokhagyma
pirospaprika
kömény
babérlevél
olaj
só
A lencsét beáztatjuk, majd sózott, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajban megdinszteljük, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük és a tűzre visszatéve beforraljuk. A megfőtt lencsét áttörjük, pépesítjük, majd hozzáadjuk a pörköltalapot, sózzuk, fokhagymával fűszerezzük, és annyi barnarizs-lisztet keverünk hozzá, hogy formázható legyen. A masszából gombócokat, majd fasírtokat formázunk, és kevés olajjal meglocsolva sütőben 180 c fokon megsütjük.
Egy másik adag vöröshagymát szeletekre vágunk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra vágott kelkáposztát, sózzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, és kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és együtt készre pároljuk. A fasírtokkal együtt tálaljuk.
Megjegyzés: érdemes kipróbálni előre többféle szójafasírtot, hogy melyik ízlik leginkább, vagy javaslom még a pritaminpaprikás ízesítésű szója-párizsit, azzal is el lehet készíteni ezt az ételt.
Vegetáriánus rakott kel
1 nagyobb fej kelkáposzta
30 dkg lencse
5 dkg napraforgómag
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés friss citromlé
1 ek olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
pirospaprika
majoránna, őrölt kömény, vegamix,
A lencsét legalább 1 órára vízbe áztatjuk. A kelkáposzta torzsát kivágjuk és sós, köménymagos, fokhagymás vízben leveleire szedve megpároljuk. Közben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, pirospaprikát szórunk rá (figyeljünk, hogy meg ne égjen) és a leszűrt lencsét pörköltesen - majoránnával, fokhagymával, és a vegamixel - megfőzzük. A kelleveleket leszűrjük és egy tepsi alját kibéleljük 1-2 réteg levéllel, ráöntünk 1 réteg (összeturmixolt) lencsét, majd ismét 1 réteg kelkáposzta levél, 1 réteg lencse, végül ismét beborítjuk a kellevelekkel. A napraforgómagot turmixgépben kb 1 dl vízzel, kis citromlével, fokhagymával, sóval „tejföllé" törjük, és a kelkáposztára terítjük. Sütőben kicsit átsütjük, amíg a tejföl meg nem pirul kicsit.
Csicseriborsós barnarizs paradicsommártással
1 csésze csicseriborsó
1 csésze barna (vagy basmati )rizs
1 kis fej hagyma
1 csésze sűrített paradicsom
1 tk barnarizs-liszt
2 ek olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
só, bazsalikom, petrezselyem, vegamix, (1 szem Stevia)
A csicseriborsót és a rizst éjszakára beáztatjuk. A barna rizst, az apróra vágott hagymával, vegamixel és a 2 kanál olajjal, lassú tűzön, lefedve,2.5 csésze vízben megfőzzük. A csicseriborsót friss vízben, só nélkül megfőzzük, sót csak a végén teszünk bele. Ha elkészült, a barna rizzsel összekeverjük. Kis olajon barnarizs-lisztet pirítunk (figyelem! Gyorsabban pirul mint a sima liszt), majd kevés vízzel felöntjük, simára keverjük, hozzáöntjük a paradicsom sűrítményt, fűszerezzük só, bazsalikom, petrezselyem (ha édesebbet szeretnénk, 1 szem stevia) és a borsós rizsre öntjük, friss petrezselyem darabokkal tálalhatjuk. Ha túl sűrű, önthetünk hozzá még egy kis vizet.
Megjegyzés: paradicsom mártás helyett tálalhatjuk valamilyen főzelékkel, vagy friss paradicsommal, és zöldségekkel is.
Tepsis zöldség
1kg újburgonya (Rózsaszínű! Nem tárolt burgonya.)
2 fej lilahagyma
2 kisebb cékla
1 kis zellergumó
4 szál sárgarépa
1 kis fej karfiol
olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
kömény, római kömény,majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, gyömbér
A burgonyát és a zöldségeket felkarikázzuk, illetve kockára vágjuk, és vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük. A kömény, római kömény,majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, és gyömbér keverékével fűszerezzük, majd hozzáadjuk a babérlevelet. A tetejét is meglocsoljuk vékonyan olajjal, letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 40 percig sütjük. A fóliát levéve kb. 15 percig továbbsütjük, tofut is reszelhetünk a tetejére, vagy önthetünk rá „tejfölt" ld.:"Tejföl, tej nélkül" receptje.
Borsos tofu csíkok vitaminsalátával
400 g tofu
160 g póréhagyma
160 g zeller
160 g fejes káposzta
160 g sárgarépa
80 g tökmag (natúr)
citromlé
só, olaj
bors
A tofut hasábokra vágjuk, sózzuk, törött borssal enyhén megszórjuk, kevés olajjal összekeverjük, és pár órát hagyjuk pácolódni. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk, sózzuk, citromlével meglocsoljuk, összekeverjük és tetejére szórjuk a tökmagot. A tofut kevés olajjal erős tűzön gyorsan megpirítjuk és a vitaminsalátával tálaljuk.
Brokkoli fasírt vitaminsalátával
600 g brokkoli
2-3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
120 g sárgarépa
120 g zeller
80 g fejes káposzta
80 g póréhagyma
120 g karalábé
80 g pritamin paprika
120 g csíra (retek, hagyma, lucerna)
40 g barnarizs-liszt
só
olaj
A brokkolit sózott vízben puhára főzzük. Pépesre törjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, szerecsendióval és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Rizslisztet keverünk hozzá, és fasírtot formázunk belőle, majd tepsire tesszük, olajjal finoman meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk, sózzuk, citromlével ízesítjük és olajjal bekeverjük. Tálaláskor tetejére halmozzuk a csírákat.
Édesség:
Mandulás köles
1 csésze köles
2 csésze víz
1 bögre natúr szójatej
½ vanília rúd
hámozott mandula
1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)
só
A kölest átmossuk, és a 2 csésze vízbe feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Amikor a köles puhulni, szétnyílni kezd, akkor hozzáöntjük a szójatejet és a vaníliarúdból kikapart vaníliamagocskákat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes folyadékot és kásás legyen.
A mandulát ledaráljuk és amikor hűlni kezd a köles, összekeverjük vele. Hidegen is kitűnő. (Utólag is édesíthetjük, ha szükséges)